Vinařství

Tvrdá práce, která vás buďto mine nebo se vám dostane pod kůži a pohltí vás. O révu i víno se můžete starat na mnoho způsobů. V průběhu staletí, po které tu s námi je, se až tak mnoho nezměnilo. Až posledních 50 let znamenalo překotné změny bohužel ne k lepšímu.

Když jsem s vínem začínal  zkoušel jsem všechny dostupné „moderní“ postupy při výrobě vína. Abych si velmi záhy uvědomil, že jsem v područí výrobců nejrůznějších preparátů, kteří nabízejí spoustu berliček, bez kterých se dobré víno nedá udělat. Přemýšlel jsem nad tím a přemýšlím pořád, jak se dělalo víno, posledních 1500 let. Nějak to jít muselo, protože jinak by jej člověk dávno nedělal. A proto jsem začal objevovat cestu výroby nemanipulovaných vín.

Ve vinici jsem omezil veškeré konvenční preparáty pro ochranu rostlin a víc zapojil lásku k přírodě. U výroby vín tomu nemohlo být jinak. Začal jsem vyrábět vína tak, jak je vyráběli naši předkové. Bez zbytečných zkrášlovadel. Jen hrozny, a spousta nadšení.

Od listopadu 2018 jsme hrdými držiteli certifikace BIO pro vinohrady.

Bůh si k sobě Toma povolal dřív, než jsme si mohli představit. Jeho odkaz ale žije dál… Je s námi u každé práce ve vinici, nebo ve sklepě. Vím, že se okolo mně motá kdykoliv něco dělám ve sklepě, nebo si jen otevřu lahev vína.